Seler – przyczyną ciężkiego wstrząsu anafilaktycznego

Krzysztof Pałgan 1, Magdalena Götz-Żbikowska 1, Marta Tykwińska 1, Katarzyna Napiórkowska 1, Zbigniew Bartuzi 1
1 - Department of Allergology, Clinical Immunology and Internal Diseases, Ludwik Rydygier Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Torun, Poland
Postepy Hig Med Dosw
2012; 66 132-134
ICID: 986123
Article type: Case report
 
 
 Przedstawiono przypadek 28-letniej pacjentki, u której wystąpił ciężki wstrząs anafilaktyczny po spożyciu surowego selera. Chora była w trakcie immunoterapii alergenowej (brzoza 50% i trawy 50%). Wstrząs wystąpił po 15 minutach po spożyciu selera. W terapii zastosowano adrenalinę, glikokortykosteroidy oraz antazolinę.
Celem pracy jest zwrócenie uwagi na jednoczesne występowanie alergii wziewnej oraz pokarmowej. W tego typu przypadkach rozważany jest udział reakcji krzyżowych, których znaczenie jest omawiane w pracy
PMID 22470187 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     celery [8 powiązanych rekordów]
     anaphylactic shock [8 powiązanych rekordów]
     cross-reactivity [16 powiązanych rekordów]
     seler [0 powiązanych rekordów]
     wstrząs anafilaktyczny [3 powiązanych rekordów]