Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia

Joanna Saluk-Juszczak 1
1 - Katedra Biochemii Ogólnej, Uniwersytet Łódzki
Postepy Hig Med Dosw
2010; 64 451-458
ICID: 920474
Article type: Review article
 
 
W oparciu o wykazaną w ostatnich latach zależność między dietą a zdrowiem człowieka, powstała koncepcja żywności funkcjonalnej oraz nutraceutyków, tj. aktywnych biologicznie składników diety, których spożycie dostarcza, poza wartością odżywczą, prozdrowotnych korzyści dotyczących profilaktyki, a niekiedy leczenia niektórych chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Organizmy roślinne zawierają wiele różnorodnych metabolitów wtórnych, stanowiących źródło związków farmakologicznie czynnych stosowanych zarówno jako leki, jak i nutraceutyki. Należą do nich, obecne powszechnie w diecie antocyjany, związki wykazujące wielokierunkową aktywność biologiczną, opartą głównie na silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Profilaktyczno-lecznicze działanie barwników antocyjanowych zmniejsza ryzyko chorób serca, naczyń krwionośnych oraz nadciśnienia tętniczego, a także polega na aktywności przeciwzapalnej, antybiotycznej i przeciwnowotworowej. Antocyjany, stosowane powszechnie, jako barwniki pokarmowe, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym mogą stanowić ważny składnik żywności zmniejszającej ryzyko chorób układu krążenia, w patogenezę których zaangażowane są wolne rodniki oraz reaktywne formy tlenu i azotu.
PMID 20966502 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     antocyjany [12 powiązanych rekordów]
     nutraceutyki [1 powiązanych rekordów]
     żywność funkcjonalna [24 powiązanych rekordów]