Egzopolisacharydy bakterii kwasu mlekowego – biosynteza i struktura

Sabina Górska 1, Paweł Grycko 1, Jacek Rybka 1, Andrzej Gamian 1
1 - Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. L. Hirszfelda we Wrocławiu
Postepy Hig Med Dosw
2007; 61 805-818
ICID: 621720
Article type: Review article
 
 
Grupa bakterii kwasu mlekowego (LAB) obejmuje cztery rodzaje: Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus i Streptococcus. Cechą charakterystyczną tych mikroorganizmów jest wytwarzanie kwasu mlekowego jako głównego produktu fermentacji węglowodanów. LAB odpowiedzialne są m.in. za fermentację produktów spożywczych, wytwarzają również wiele związków hamujących wzrost bakterii patogennych, między innymi egzopolisacharydy (EPS). Praca przedstawia istniejące rodzaje egzopolisacharydów LAB, omówione są również aktualne dane dotyczące ich struktury i biosyntezy
PMID 18097339 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     biosynthesis [35 powiązanych rekordów]
     exopolysaccharide structures [0 powiązanych rekordów]
     Streptococcus [36 powiązanych rekordów]
     Lactococcus [4 powiązanych rekordów]
     Lactobacillus [83 powiązanych rekordów]
     lactic acid bacteria [46 powiązanych rekordów]