Czy witaminy antyoksydacyjne mają wpływ na proces karcynogenezy?

Jolanta Guz 1, Tomasz Dziaman 1, Anna Szpila 1
1 - Katedra i Zakład Biochemii Klinicznej, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Postepy Hig Med Dosw
2007; 61 185-198
ICID: 477567
Article type: Review article
 
 
Wolne rodniki tlenowe mogą oddziaływać na materiał genetyczny komórek powodując jego stopniowe uszkadzanie i mutacje. Akumulacja mutacji w obrębie pewnych genów może prowadzić do transformacji nowotworowej komórek i rozwoju raka. Szkodliwemu działaniu wolnych rodników
przeciwdziałają antyoksydanty, do których należą m.in. witaminy A, C i E, a bogatym ich źródłem są owoce i warzywa. Poniższy artykuł jest próbą podsumowania obecnego stanu wiedzy o wpływie witamin A, C i E na oksydacyjne uszkodzenia DNA, aktywność niektórych czynników transkrypcyjnych oraz ekspresję wybranych genów. Celem pracy jest odpowiedź na pytanie, czy dieta bogata w witaminy może chronić przed rakiem.
PMID 17507866 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     Transcription Factors [645 powiązanych rekordów]
     Reactive Oxygen Species [382 powiązanych rekordów]
     cancers [20 powiązanych rekordów]
     antioxidant vitamins [8 powiązanych rekordów]