Białka zapasowe roślin – główny surowiec odżywczy – droga od biosyntezy do wewnątrzkomórkowych struktur spichrzowych

Agnieszka Chmielnicka 1, Aneta Żabka 1, Konrad Winnicki 1, Justyna Teresa Polit 1
1 - Katedra Cytofizjologii, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Łódzki
Postepy Hig Med Dosw
2017; 71 530-540
ICID: 1240660
Article type: Review article
 
 
Białka zapasowe roślin strączkowych są jednym z głównych składników diety człowieka i zwierząt. Zgromadzone w ich nasionach składniki mają przy tym walory prozdrowotne, wspomagające zapobieganie wielu chorobom cywilizacyjnym. Jednak nadal isnieje wiele niejasności na temat mechanizmów wytwarzania pełnowartościowych nasion. Trudno też wskazać, który ze składników nasion i w jakiej ostatecznej postaci jest odpowiedzialny za zaobserwowane działanie ochronne in vivo. W artykule, na tle różnych rodzajów białek zapasowych, przedstawiono te, odkładane głównie u strączkowych. Scharakteryzowano je na przykładzie białek grochu (Pisum sativum); przedstawiono mechanizmy towarzyszące ich biosyntezie oraz transportowi do poszczególnych przedziałów komórkowych. Omówiono sposoby ich potranslacyjnego przetwarzania, proces segregacji i składowania w przeznaczonych do tego celu wakuolach. Zebrano dotychczasową wiedzę na temat procesu, w wyniku którego zgromadzone w nasionach depozyty białkowe stają się gotowe do wykorzystania.
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     strączkowe [0 powiązanych rekordów]
     leguminy [0 powiązanych rekordów]
     wiciliny [0 powiązanych rekordów]
     konwiciliny [0 powiązanych rekordów]
     ciała białkowe [0 powiązanych rekordów]
     wakuole lityczne [0 powiązanych rekordów]
     transport pęcherzykowy [0 powiązanych rekordów]
     wakuole magazynujące białka [0 powiązanych rekordów]