Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych

Bartosz Kulczyński 1, Anna Gramza-Michałowska 1
1 - Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Postepy Hig Med Dosw
2016; 70 1131-1141
ICID: 1224252
Article type: Review article
 
 
Choroby sercowo naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie. Dane literaturowe podają, że w 2012 r. z ich powodu zmarło około 17,5 mln ludzi. Do grupy chorób układu krążenia zalicza się przede wszystkim choroby: niedokrwienną serca, naczyniowo-mózgowe, naczyń obwodowych, wrodzone wady serca, reumatyczne serca, kardiomiopatie, zaburzenia rytmu serca. Właściwy sposób żywienia to istotny czynnik obniżający ryzyko występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych. Ważnym elementem diety są przyprawy. Od tysięcy lat były wykorzystywane w leczeniu wielu chorób i schorzeń: infekcji bakteryjnych, kaszlu, kataru, chorób wątroby. Wyniki wielu badań wskazują ponadto na ich właściwości przeciwutleniające, chemioprewencyjne, przeciwzapalne i immunomodulujące. W pracy omówiono prozdrowotne działanie wybranych przypraw: czosnku, cynamonu, imbiru, kolendry i kurkumy, w profilaktyce chorobach sercowo-naczyniowych.
DOI: 10.5604/17322693.1224252
PMID 27892897 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     przyprawy [4 powiązanych rekordów]
     czosnek [2 powiązanych rekordów]
     cynamon [2 powiązanych rekordów]
     imbir [0 powiązanych rekordów]
     kurkuma [0 powiązanych rekordów]