Rola resweratrolu w regulacji metabolizmu komórkowego

Marek Pieszka 1, Paulina Szczurek 1, Katarzyna Ropka-Molik 2, Maria Oczkowicz 2, Magdalena Pieszka 3
1 - Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Instytut Zootechniki PIB, Balice
2 - Dział Genomiki i Biologii Molekularnej Zwierząt, Instytut Zootechniki PIB, Balice
3 - Instytut Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Postepy Hig Med Dosw
2016; 70 117-123
ICID: 1195844
Article type: Review article
 
 
Spożywanie wina w umiarkowanych ilościach wiąże się z obniżonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych, chorób naczyń obwodowych, a także nowotworów. Zjawisko to określa się mianem „francuskiego paradoksu”, gdyż po raz pierwszy zostało zaobserwowane we Francji – kraju słynącego z produkcji wina. W literaturze bardzo dobrze opisano kardioprotekcyjne działanie wina, spowodowane głównie przez zawarty w nim resweratrol. Niedawno wykazano, że resweratrol może przedłużać żywotność drożdży przez aktywację genu długowieczności SirT1, który odpowiada również za korzystne działanie uzyskiwane przy restrykcji kalorycznej. Ponadto, resweratrol wykazuje dużą aktywność biologiczną wpływając na struktury komórkowe i przyczyniając się do ich ochrony. W artykule podsumowano dostępne dane na temat funkcjonalnych i molekularnych aspektów działania resweratrolu, wina i winogron w wyniku indukcji genów długowieczności.
DOI: 10.5604/17322693.1195844
PMID 26943309 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     SirT1 gene [0 powiązanych rekordów]
     Longevity [176 powiązanych rekordów]
     red wine [16 powiązanych rekordów]
     resveratrol [56 powiązanych rekordów]
     gen SirT1 [0 powiązanych rekordów]
     długowieczność [2 powiązanych rekordów]
     czerwone wino [1 powiązanych rekordów]
     resweratrol [1 powiązanych rekordów]