Dwukierunkowe działanie witaminy C a degradacja i suplementacja

Katarzyna Kaliś 1
1 - Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Postepy Hig Med Dosw
2015; 69 1239-1244
ICID: 1180642
Article type: Review article
 
 
W pracy omówiono witaminę C w suplementacji z pożywieniem i w postaci doustnej. Dwukierunkowe działanie witaminy C ma związek z obecnością tlenu, który może zmniejszać ilość witaminy w produktach żywnościowych, wpływać na odporność termiczną, powodować degradację oraz wykazywać działanie antyoksydacyjne. Witamina C pobudza syntezę kolagenu i komórki odpornościowe, może chronić frakcję LDL przed utlenieniem, jest więc interesująca z punku widzenia reumatologii, immunologii i dietetyki, a także kosmetologii. Najnowsze badania witaminy C udowodniły możliwość rozpuszczenia neurotoksycznych blaszek amyloidowych. W leczeniu choroby Alzheimera równie skutecznie działa postać utleniona witaminy C, tj. kwas dehydroaskorbinowy. Może być stosowana z witaminą E w celu uniknięcia działania prooksydacyjnego i zahamowania powikłań cukrzycy typu 2. Przegląd zawiera opis rodzajów degradacji witaminy C zależnych od czynników, tj. pH, temperatury, tlenu, enzymów oraz wpływu diety na ilość dostarczonej witaminy. Dane literaturowe potwierdziły korzystne działanie witaminy C jako dodatku do żywności. Przedstawiono metody protekcji witaminy C stosowane w technologii żywności i określenia jej zawartości w produktach żywieniowych. Ponadto opisano problematykę dotyczącą procesów utleniania witaminy C w czasie procesu przetwarzania i przechowywania żywności. Przedstawione wyniki badań wskazują, iż odpowiednia dieta zawiera wystarczającą ilość witaminy C dla osób zdrowych. W przypadku pacjentów przewlekle chorych lepszym rozwiązaniem jest stosowanie suplementu.
DOI: 10.5604/17322693.1180642
PMID 26671914 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     Vitamins [100 powiązanych rekordów]
     pro-oxidiser [0 powiązanych rekordów]
     food oxidation [0 powiązanych rekordów]
     Lipid Peroxidation [678 powiązanych rekordów]
     prooksydant [0 powiązanych rekordów]
     utlenienie żywności [0 powiązanych rekordów]
     doustny system terapeutyczny [0 powiązanych rekordów]