Wpływ naturalnych białek serwatki na mechanizmy regulacji ciśnienia tętniczego krwi

Halina Car 1, Tomasz Koprowicz 2, Anna Tokajuk 1, Adrian Tokajuk 1
1 - Zakład Farmakologii Doświadczalnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
2 - Medyczne Laboratorium Diagnostyczne, Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Białymstoku
Postepy Hig Med Dosw
2014; 68 172-178
ICID: 1088752
Article type: Review article
 
 
Serwatka jest bogatym, naturalnym źródłem białek i aminokwasów. W licznych badaniach wykazano, że biologicznie aktywne peptydy wyizolowane z serwatki uzyskanej z mleka krowiego mogą wpływać na regulację ciśnienia tętniczego krwi. W badaniach na zwierzętach i na ludziach stwierdzono, że α-laktoalbumina i β-laktoglobulina pochodzące z serwatki, poddane enzymatycznej hydrolizie hamują aktywność konwertazy angiotensyny (ACE), natomiast laktorfiny obniżają ciśnienie tętnicze przez normalizację funkcji śródbłonka naczyń lub działanie zależne od receptorów opioidowych. Białka serwatkowe lub ich bioaktywne fragmenty zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i triglicerydów, redukując czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
W pracy omówiono wpływ białek serwatki na mechanizmy regulacji ciśnienia tętniczego krwi.
DOI: 10.5604/17322693.1088752
PMID 24662785 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     whey proteins [7 powiązanych rekordów]
     hypotensive effect [1 powiązanych rekordów]
     angiotensin converting enzyme [19 powiązanych rekordów]
     białka serwatki [0 powiązanych rekordów]
     efekt hipotensyjny [0 powiązanych rekordów]
     konwertaza angiotensyny [1 powiązanych rekordów]