Rola mikroflory jelitowej w patogenezie otyłości i cukrzycy 

Nina Stachowicz 1, Anna Kiersztan 1
1 - Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Postepy Hig Med Dosw
2013; 67 288-303
ICID: 1044746
Article type: Review article
 
 
Lawinowo wzrastająca liczba ludzi otyłych i z cukrzycą typu 2, to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Do niedawna uważano, że główną przyczyną tego zjawiska jest zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych. Według ostatnich doniesień ważną rolę w „epidemii” otyłości i cukrzycy może odgrywać także mikroflora jelitowa. U osób cierpiących na te choroby zaobserwowano zmiany w jej składzie. Dodatkowo to, że mikroflora jelitowa może wpływać na masę ciała, wrażliwość na insulinę, czy też metabolizm cukrów i lipidów doprowadziły do wysunięcia hipotezy, że zmiany w jej obrębie mogą się przyczyniać do patogenezy otyłości i cukrzycy. Lekami przeciwbakteryjnymi oraz pro – i prebiotykami próbuje się modyfikować florę jelit i w ten sposób wpływać na jej oddziaływanie z organizmem gospodarza. Uzyskane wyniki są bardzo obiecujące, skłaniają do dalszych analiz oraz wskazują mikroflorę jelitową jako potencjalny cel terapeutyczny w leczeniu otyłości i cukrzycy.
DOI: 10.5604/17322693.1044746
PMID 23619228 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     “germ-free” animals [0 powiązanych rekordów]
     Firmicutes [1 powiązanych rekordów]
     Bacteroidetes [0 powiązanych rekordów]
     short chain fatty acids [2 powiązanych rekordów]
     Type 1 diabetes [112 powiązanych rekordów]
     type 2 diabetes [249 powiązanych rekordów]
     Obesity [1439 powiązanych rekordów]
     gut microbiota [8 powiązanych rekordów]