Czynniki genetyczne i środowiskowe w rozwoju alergii na pokarmy

Krzysztof Pałgan 1, Zbigniew Bartuzi 1
1 - Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegum Medicum w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Postepy Hig Med Dosw
2012; 66 385-391
ICID: 1000901
Article type: Review article
 
 
 Alergia pokarmowa stanowi coraz większy problem zdrowotny. W krajach zachodnich w ciągu ostatnich dziesięcioleci obserwuje się znaczny wzrost występowania chorób alergicznych, w tym alergii na pokarmy. Problem ten dotyka około 5–8% dzieci i 1–5% dorosłych. Mimo licznych badań, wiele elementów dotyczących mechanizmów immunologicznych i biologicznych nietolerancji pokarmowych pozostaje niewyjaśnionych. Uważa się, że duże znaczenie w powstawaniu alergii na pokarmy odgrywają czynniki genetyczne oraz środowiskowe. Istnieją również doniesienia wskazujące na zmiany epigenetyczne jako ważny czynnik rozwoju tego typu schorzeń. W pracy omówiono stan wiedzy obejmujący czynniki genetyczne, epigenetyczne i środowiskowe, które odgrywają istotną rolę w alergii pokarmowej.
DOI: 10.5604/17322693.1000901
PMID 22922137 - kliknij tu by zobaczyć artykuł w bazie danych PubMed
  PEŁNY TEKST STATS

Poleć artykuł

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     food allergy [99 powiązanych rekordów]
     gene [76 powiązanych rekordów]
     Polymorphism [308 powiązanych rekordów]
     epigenetics [39 powiązanych rekordów]
     alergia pokarmowa [36 powiązanych rekordów]
     geny [8 powiązanych rekordów]
     epigenetyka [8 powiązanych rekordów]